Αλλεργια

Αλλεργία

Η αλλεργία είναι μια παθολογική αντίδραση ή ευαισθησία του ανοσοποιητικού συστήματος σε έναν εξωτερικό παράγοντα, (φαρμακευτικές ουσίες, σκόνη κ.α), ο οποίος είναι συνήθως αποδεκτός από τον οργανισμό και θεωρείται, γενικά, ακίνδυνος. Αυτός ο παράγοντας ονομάζεται αλλεργιογόνο και έρχεται σε επαφή με τον οργανισμό μέσω εισπνοής, κατάποσης ή και επαφής με το δέρμα.

Αλλεργιογόνα είναι:

  • Οικιακή σκόνη
  • Μύκητες
  • Αλλεργιογόνα κατοικίδιων ζώων
  • Τροφικά αλλεργιογόνα
  • Γύρεις

Τα διάφορα αλλεργιογόνα νοσήματα μπορεί να προσβάλλουν οποιοδήποτε οργανισμό ή σύστημα του ανθρώπινου οργανισμού.
Τα πιο κοινά από τα νοσήματα αυτά είναι:

  • Το άσθμα:Πρόκειται για μια χρόνια πάθηση της οποίας τα κύρια συμπτώματα είναι η μειωμένη δυνατότητα εισπνοής αέρα, ή δύσπνοια και ο βήχας.
  • Η αλλεργική ρινο-επιπεφυκίτιδα: Παρουσιάζεται με κρίσεις πταρμού (φτέρνισμα), μάτια που δακρύζουν , φαγούρα και μπούκωμα. Μπορεί να εμφανισθεί την άνοιξη, το καλοκαίρι, ή το φθινόπωρο.
  • Το έκζεμα ή αλλεργική δερματίτιδα, είναι ένα μη μεταδοτικό εξάνθημα με κύριο σύμπτωμα τον κνησμό. Συχνά εμφανίζεται στις πτυχές των χεριών, των ποδιών και στον τράχηλο, αν και σε μερικές περιπτώσεις μπορεί να καλύπτει και όλο το σώμα.
  • Τα ουρτικάρια ή πομφοί, είναι ξαφνική εμφάνιση κόκκινων σημαδιών στο δέρμα, ποικίλου μεγέθους με κύριο σύμπτωμα τον κνησμό. Όταν το πρήξιμο λάβει μεγάλη έκταση ονομάζεται αγγειοοίδημα.

Οι δερματικές δοκιμασίες ή αλλεργικά tests, αποτελούν μια οικονομική, αξιόπιστη και γρήγορη μέθοδο διερεύνησης των αλλεργικών παθήσεων. Ο στόχος της θεραπείας των ασθενών με αλλεργικά νοσήματα είναι η επίτευξη της μέγιστης συμπληρωματικής ανακούφισης με όσον το δυνατόν λιγότερες ανεπιθύμητες ενέργειες. Η πλέον πρακτική και αποτελεσματική θεραπευτική αντιμετώπιση περιλαμβάνει την αποφυγή των αλλεργιογόνων και την ανακούφιση των συμπτωμάτων με φάρμακα. Τα άτομα εκείνα που δεν ανταποκρίθηκαν με επιτυχία στη φαρμακοθεραπεία, εμφάνισαν διάφορες ανεπιθύμητες ενέργειες από φάρμακα ή δεν κατέστη εφικτή η αποφυγή των αλλεργιογόνων εκείνων που κατά κύριο λόγο ευθύνονται για τα αλλεργικά συμπτώματα, θα πρέπει να παραπέμπονται στον Αλλεργιολόγο προκειμένου, μετά από προσεκτική εκτίμηση της κατάστασής τους, να υποβληθούν σε ειδική θεραπεία απευαισθητοποιήσεως.​